همان طور که در جلسه اول به ضرورت دیجیتال مارکتینگ اشاره کردیم، بازاریابی دیجیتال دارای سه مرحله حضور، عرضه و تحلیل است. در جلسات قبل در مورد حضور و عرضه صحبت کردیم. در این جلسه و جلسات آینده به ارائه توضیحاتی درباره مرحله آنالیز در دیجیتال مارکتینگ میپردازیم. یکی از مهمترین مزیتهای دیجیتال مارکتینگ نسبت به بازاریابی سنتی، امکان دنبال کردن (track) تعاملات مشتریان، کمپینها و تجزیه و تحلیل رفتار آنها است که باعث تقویت نقاط قوت و اصلاح نقاط ضعف هر کسبوکاری میشود. این کار به شما در بهینهسازی مارکتینگ و در نهایت کسبوکارتان کمک شایانی میکند. در دنیای دیجیتال مارکتینگ، تقریبا هر دادهای را میتوان اندازه گرفت، اما برای جلوگیری از پیچیده شدن این کار، تنها باید فاکتورهای مورد نیاز و مهم برای کسبوکارتان را اندازهگیری و تحلیل کنید. در ادامه روشهای انجام آنالیز در دیجیتال مارکتینگ را بررسی میکنیم.
آنالیز در دیجیتال مارکتینگ Marketing analytics به معنای اندازهگیری و سپس بهبود فعالیتهای بازاریابی است و میدانیم که اهمیت آنالیز در دیجیتال مارکتینگ چیست. بدست آوردن یک دیدگاه صحیح از میزان تاثیرگذاری بازاریابی در شبکههای مختلف برای آینده کسبوکارتان ضروری است و در صورت انجام ندادن این مرحله مهم، قادر به ارتقا و پیشرفت کسبوکارتان نخواهید بود. به منظور بررسی تلاشهای انجام شده در زمینههای مختلف دیجیتال مارکتینگ، نیاز به تحلیل دادهها و انجام آنالیز در دیجیتال مارکتینگ خود خواهید داشت. پس از برداشت دادههای مورد نیاز، باید در جهت بهبود استراتژیهای خود تغییرات لازم را ایجاد کنید تا تلاشهای بعدی شما نتایج بهتری به ارمغان بیاورد و در نتیجه نرخ بازگشت سرمایه بیشتری را تجربه کنید.
با این وجود، بسیاری از بازاریابان همچنان به مسئله آنالیز در دیجیتال مارکتینگ بیتوجه هستند و یا این که ساعتهای زیادی را صرف بدست آوردن نتایج کمپینهای دیجیتال مارکتینگ خود میکنند، اما به منظور بهینهسازی استراتژی خود، اقدامی نمیکنند.
تا اینجا آموختیم که بعد از اجرای استراتژی دیجیتال مارکتینگ، برای آگاهی از نتیجه هر کدام از روش های دیجیتال مارکتینگ و بهبود آنها، نیاز به تجزیه و تحلیل اطلاعات داریم. به منظور انجام آنالیز در دیجیتال مارکتینگ، سه مرحله زیر باید انجام شود:
همان طور که در بالا توضیح داده شد، انتخاب دادهها و معیارها برای اندازهگیری، به نوع کسبوکار و اهداف شما بستگی دارد. به عنوان مثال، اگر قصد افزایش درآمد دارید، باید شاخص کلیدی عملکرد یا KPI های مرتبط با درآمد را بدست آورید. این شما هستید که باید KPI مورد نظرتان برای اندازهگیری و آنالیز در دیجیتال مارکتینگ را انتخاب کنید و نمیتوان نسخهای کلی برای تعیین دادههای اصلی مورد نیاز اعلام کرد. به عنوان مثال، در صورتی که میخواهید حجم مشارکت کاربران را اندازهگیری کنید، باید حجم کل نظرات، لایکها و اشتراکگذاریها را اندازهگیری کنید. با وجود این که اغلب دادهها قابل اندازهگیری هستند، اما اندازهگیری همه آنها رایگان نیست. بودجه در این مرحله تا حدی تعیینکننده است.
ابزارهای مختلفی برای آنالیز در دیجیتال مارکتینگ وجود دارد. در بخشهای بعد، در مورد ابزارهای مختلف اندازهگیری KPI ها در شبکههای مختلف مانند وبسایت، شبکههای اجتماعی و اپلیکیشن توضیح داده میشود.
پس از انجام دو مرحله قبل، به اطلاعات عددی رسیدید، اما این اطلاعات تا زمانی که تفسیر نشوند، فقط عدد هستند. در این مرحله باید نتایج بدست آمده را آنالیز کنید تا بتوانید برای بهینهسازی مارکتینگ خود تصمیم بگیرید. هرچه بیشتر اندازهگیری و تحلیل کنید، بیشتر پی میبرید که از نتایج بدست آمده چه استفادهای کنید. اعمال تغییر در بخشی از استراتژی، تست مجدد آن و گزارشهای جدید نشاندهنده میزان درستی مسیر شما در زمینه بهینهسازی است.
قطعا میدانیم که آنالیز در دیجیتال مارکتینگ و بررسی نتایج به دست آمده از فعالیتهای مارکتینگ، برای بهینه کردن این فعالیتها ضروری است. در ادامه برخی دیگر از مزایای آنالیز در دیجیتال مارکتینگ را بیان میکنیم:
6 شاخص مهم تحلیل وب سایت را در کالج تپسل بخوانید.
برای آنالیز هر یک از روش های دیجیتال مارکتینگ معیارهای مختلفی را در نظر میگیریم. در این بخش به معرفی معیارهای هر کانال برای انجام آنالیز در دیجیتال مارکتینگ میپردازیم:
امروزه اغلب کسبوکارها وبسایت دارند، اما بسیاری از آنها نمیدانند برای فروش بیشتر محصولات و خدمات خود، چگونه باید وبسایت خود را بهبود ببخشند. به منظور بهینهسازی وبسایت، باید معیارهای صحیحی را برای اندازهگیری و آنالیز در دیجیتال مارکتینگ انتخاب کنید. انتخاب این معیارها به اهداف وبسایت شما بستگی دارد. موارد زیر از جمله رایجترین معیارها برای اندازهگیری و آنالیز در وبسایت به شمار میرود:
ابزارهای رایگان انجام آنالیز در دیجیتال مارکتینگ مانند Google Analytics بسیاری از این دادهها را در اختیار شما قرار میدهد، اما ابزارهای پولی معیارهای حرفهایتر و پیچیدهتری را اندازهگیری میکنند. اندازهگیری دادههای مهم، بسته به اهداف کسبوکارتان، در محاسبه ROI و بهبود وبسایت به شما کمک خواهد کرد. همچنین، هر چه اطلاعات بیشتری در مورد رفتار بازدیدکنندگان در وبسایت بدست آورید، بهتر میتوانید وبسایت خود را بهینهسازی کنید. توجه داشته باشید که استفاده از خدمات گوگل آنالیتیکس برای ایرانیان مسدود است و برای استفاده از این ابزار، باید از فیلترشکن استفاده کنید.
مدیااد، به شما کمک میکند تا کمپینهای تبلیغاتی کسبوکار خود را در معتبرترین وبسایتهای ایرانی اجرا کنید و برند خود را در مقابل چشم مخاطبان هدفتان قرار دهید.
به منظور ارزیابی دیجیتال مارکتینگ در کسب و کار خود در شبکههای اجتماعی، باید معیارهای مهم و وابسته به اهداف کسبوکارتان را اندازهگیری کنید. این معیارها شامل موارد زیر میشود:
اینها تنها بخشی از دادههای مهم برای تحلیل شبکههای اجتماعی شماست. قبلا در جلسه مربوط به بازاریابی شبکه های اجتماعی (SMM)، در مورد شاخصهای مهم که باید در این مدل حضور و مارکتینگ دنبال کرد صحبت کردیم. دادههای بدست آمده از اندازهگیریها تا حد زیادی تحت تاثیر زمان و چگونگی پست گذاشتن در شبکههای اجتماعی هستند. بنابراین، بهتر است دادههای مورد نظر را در شرایط و زمانهای مختلف اندازهگیری کنید.
در گستره دنیای دیجیتال مارکتینگ، ابزارهای زیادی برای اندازهگیری و آنالیز معیارهای مختلف در وبسایت، شبکههای اجتماعی و اپلیکیشنها وجود دارد. در هر دو مورد، هم ابزارهای رایگان و هم ابزارهای پولی وجود دارند. ابزارهای پولی برای آنالیز در دیجیتال مارکتینگ معمولا ویژگیها، گزینههای گزارشدهی و پشتیبانی بیشتری را ارائه میدهند. استفاده از ابزارهای آنالیز در دیجیتال مارکتینگ دارای مزایایی از جمله صرفهجویی در زمان نسبت به اندازهگیری دستی یا Manual معیارها، افزایش دقت و مدیریت بهتر تلاشهای بازاریابی است.
یکی از رایجترین ابزارهای رایگان آنالیز در دیجیتال مارکتینگ، Google Analytics است که یک ابزار Traffic oriented محسوب میشود. این ابزار به شما اجازه میدهد که ترافیک وبسایت را دنبال (track) کنید، محلی که بازدیدکنندگان از آن به سایت شما میآیند را مشاهده کنید. همچنین میتوانید بفهمید بازدیدکنندگان چقدر زمان در هر صفحه صرف میکنند و اطلاعات رفتاری مخاطبان را به دست آورید. این ابزار میتواند با Google Ads و Google AdWords نیز تلفیق شود. این ابزار برای هر بازاریابی که قصد دنبال کردن ترافیک حاصل از تلاشهای بازاریابی خود را دارد، مناسب است.
به طور کلی گوگل آنالیتیکس سه دسته اطلاعات مهم در مورد وبسایت شما در اختیارتان قرار میدهد: دستهبندی مخاطبان، کانالهای جذب آنها و رفتارشان در صفحات مختلف وبسایت. هر بخش دادههای جزئی مختلفی را به تفکیک زمانی و بر اساس پارامترهای متعددی به شما نمایش میدهد. میتوانید از گزارشهای آن خروجیهایی قابل دانلود دریافت کنید و با مشاهده نمودارها و جداول، متوجه وضعیت حضور و عرضه دیجیتال خود شوید و به انجام آنالیز در دیجیتال مارکتینگ بپردازید.
اگر اندازهگیری رخدادها، همگراییها، رشد یا فروش هدف نهایی شما است، میتوانید به جز گوگل آنالیتیکس، از ابزارهای Event based مانند KissMetrics هم برای آنالیز در دیجیتال مارکتینگ استفاده کنید. نسخه اصلی گوگل آنالیتیکس رایگان است و تقریبا تمام دادههای مورد نیاز یک شرکت را ارائه میدهد. یک نسخه حقوقی (Premium) آن برای شرکتهای بزرگ وجود دارد که هزینه آن در حدود 100 دلار در سال است و با پشتیبانی کامل گوگل، توانایی بیشتری برای آنالیز دادهها دارد.
دقت داشته باشید، هر ابزاری که انتخاب میکنید، حتما دادههای پایه مانند اطلاعات مربوط به ترافیک، الگوهای رفتاری کاربران، همگرایی و دسترسی به سابقه دادهها را ارائه دهد.
ابزارهایی وجود دارد که میتواند عملکرد کمپینها در رسانههای اجتماعی را اندازهگیری و آنالیز کند. هنگام انتخاب ابزار، از سازگاری ابزار با شبکههای اجتماعی اطمینان حاصل کنید. همچنین، برخی ابزارها از طریق برنامهریزی پستها به مدیریت پلتفرمهای اجتماعی شما کمک میکند. در جلسات قبل دیجیتال مارکتینگ در مورد سه ابزار IconoSquare، Buffer و Hootsuite توضیحاتی را ارائه دادیم. همچنین، در اسلاید بازاریابی رسانه های اجتماعی در مورد این ابزارها و مقایسه آنها با هم منتشر شده است و میتوانید برای اطلاع بیشتر به آن مراجعه کنید.
آنالیز دادههای اپلیکیشن بر دو نوع Analytics و Attribution است. به طور معمول ابزارهای Analytics به پیگیری و گزارش اتفاقات درون اپلیکیشن (In-App Analytics) اعم از کاربران جذب شده بدون تبلیغات، طول عمر کاربران، نرخ بازگشت آنها، میزان خرج آنها در اپلیکیشن، دستهبندی آنها بر اساس دموگرافیها، ارسال نوتیفیکیشن و پیام داخل اپلیکیشن و … میپردازند.
در مقابل، ابزارهای Attribution برای سنجش میزان بهینگی کمپینهای تبلیغاتی و فعالیتهای کاربران جذب شده از طریق تبلیغات CPI و … مورد استفاده قرار میگیرند؛ البته بسیاری از آنها علاوه بر موارد ذکر شده، خدمات دیگری هم به مشتریان خود معرفی میکنند. برای مثال بسیاری از ابزارهای Attribution خدماتی را برای اندازهگیری تاثیر بهینه سازی صفحه اپلیکیشن در اپ استور یا ASO در لیست خدمات خود نام میبرند.
در کالج تپسل، به معرفی نحوه استفاده از ابزارهای Attribution پرداختهایم و نحوه قیمتگذاری و مناسبترین گزینه برای یک کسبوکار ایرانی را معرفی کردهایم. در مورد ابزارهای Analytics، میتوان مجددا گزینه رایگان گوگل آنالیتیکس را به عنوان بهترین گزینه معرفی کرد.
در حالت کلی، برای انتخاب ابزار مورد استفاده برای آنالیز در دیجیتال مارکتینگ، ویژگیهای استفاده آسان، پشتیبانی قوی و آنالیز در لحظه (real-time) آن ابزار را در نظر بگیرید.
با توجه به این که بسیاری از بازاریابان، مرحله آنالیز در دیجیتال مارکتینگ را کمتر از مراحل حضور و عرضه میشناسند، به زودی در کالج تپسل بلوکهای یادگیری در این مورد و نحوه استفاده از ابزارهای آنالیتیکس ارائه خواهیم کرد. اگر پیشنهادی در این زمینه دارید، در قسمت نظرها با ما در میان بگذارید. برای اطلاع از انتشار این بلوکها، کافی است ایمیل خود را در فرم سمت چپ صفحه ثبت کنید. حال که تا حد خوبی با سه مرحله مهم دیجیتال مارکتینگ یعنی حضور، عرضه و تحلیل آشنا شدیم، در جلسه آینده از این بلوک، به مفهوم قیف بازاریابی که یکی از مهمترین مفاهیم در دیجیتال مارکتینگ است میپردازیم و ارتباط آن با هریک از این مراحل را معرفی میکنیم.
در جلسه آینده این بلوک، قیف بازاریابی و مراحل آن را به طور مفصل شرح داده ایم.
8 ديدگاه نظر دهيد
سلام
توی خط اول یه ه کم داره. “مانطور ”
کارتون خوبه. مثل متمم. ولی خوب هیچ کس شعبانعلی نمی شه 😀
شوخی کرد. کارتون خیلی خوبه.
شیک و پر محتوا
سلام
ممنون از لطفتون
اصلاح شد 🙂
بسیار عالی
ممنون از شما امیرحسین عزیز
سلام
خسته نباشید؛ در بخش “ابزارهای تحلیل در شبکه های اجتماعی” از ابزار مشخصی برای این منظور نام نبردید. آیا میشه به عنوان مثال از Hootsuite برای تحلیل رفتار کاربرها استفاده کرد؟
لطفا توضیح بدید
ممنون
سلام
خیلی ممنونم
فکر میکنم دقت نکردید، از ابزارهای hootsuite، buffer و iconsquare نام بردیم.
همچنین، در جلسه دهم دیجیتال مارکتینگ در مورد سه ابزار IconoSquare، Buffer و Hootsuite توضیحاتی را ارائه دادیم. به علاوه، در اسلاید بازاریابی رسانه های اجتماعی در مورد این ابزارها و مقایسه آنها با هم منتشر شده است و میتوانید برای اطلاع بیشتر به آن مراجعه کنید.
جلسه دهم: https://bit.ly/2J0xIUv
اسلاید بازاریابی شبکه های اجتماعی: https://bit.ly/2IBApeD
توضیح attribution یک مقدار گنگ بود.
سلام
جلسات آخر بلوک بازاریابی اپلیکیشن درباره اتریبیوشنهاست.
https://college.tapsell.ir/learning/what-is-attribution/
به علاوه میتونید بلاگ متریکس رو هم مطالعه کنید که به صورت تخصصی درباره اتریبیوشنها توضیح داده.